måndag 30 augusti 2010

Är det piska eller positiv sysselsättning?

Är det att ta fram piskorna om kommunen ställer motkrav på den som får ekonomiskt bistånd? Enligt Eva Andersson (V) i lördagens UT så tar FP fram piskan när Göteborgskommunalråd Helen Odenjung FP i en intervju uttalar sig om att friska och arbetsföra bidragstagare skulle kunna utföra något arbete inom kommunens verksamheter.
Ja man kan utifrån ideologi se saker väldigt olika. Liberalismen utgår ifrån att alla människor vill och kan ta ansvar för sitt liv. I ett liberalt samhälle kan också alla bidra med något. Men liberalismen tar också ansvar för ett socialt rättvist samhälle där den som av olika anledningar behöver stöd också ska få det.
Socialismens utgångspunkt är ett samhälle där staten vet bäst och samhället tar över individens ansvar.
Den förra regeringen gav kommunerna möjlighet, då det gäller unga upp till 25 år, att ställa krav på motprestation då man uppbär försörjningsstöd. I Ulricehamn tillämpas detta där så är möjligt, och ett antal ungdomar sysselsätts inom kommunens verksamheter. Det borde vara positivt att känna att man kan arbeta och att vara behövd. Den unge får erfarenhet, visa vad han/hon kan och i förlängningen kan det leda till studier och/eller arbete.
Folkpartiet Liberalerna ser inte att det skulle vara någon skillnad för den som är över 25 år, är frisk och kan arbeta. Även för äldre bidragstagare är det positivt att få någon sysselsättning som motprestation.

Eva Andersson anser också att alliansen och Folkpartiet inget gör för dem som står längst från arbetsmarknaden och ondgör sig över att arbetscentrat Knuten lades ner.

” Knuten” lades ner under högkonjunkturen då bidraget från arbetsförmedlingen drogs in. Idag är det kommunens Arbetsmarknadsorganisation (AMO) som samordnar och håller i olika insatser för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Detta sker med kommunala medel och andra bidrag såsom EU-medel och bidrag från Samordningsförbundet Tranemo Ulricehamn, där för övrigt undertecknad är styrelseledamot.
Ett exempel är projekt ”Möjligheten” för unga. Samordningsförbundet finansierar sedan flera år tillbaka”Byggstenen” i Tranemo och sedan ett år tillbaka ”Ulricehamnsprojektet”.
Samordningsförbundet har tagit beslut om fortsatt stöd till arbetet som nu kommer att utvecklas ytterligare inom AMO. Detta och mer har alliansen och Folkpartiet i Ulricehamn arbetat för och kommer att fortsätta att arbeta för.

Om det är piskor eller positiv sysselsättning har vi i Folkpartiet och Vänstern tydligen helt diametralt olika uppfattning om. För oss i Folkpartiet är att ställa krav att bry sig om!

3 kommentarer:

  1. Du skriver "Liberalismen utgår ifrån att alla människor vill och KAN ta ansvar för sitt liv."

    Men vad om människor som lider av psykisk ohälsa? Eller missbrukare som orkar inte sluta sin missbruk utan hjälp? Missbrukare allt för ofta börja med sprit eller knark som ett omedveten försök med självmedicinering.

    Jag växte upp i South Carolina, en urfattig delstat där det finns även idag nästan ingensomhelst hjälp till psykisksjuka människor. Under min uppväxte fick jag se min stackars mamma bli allt mer psykisksjuk under åren eftersom hon kunde inte hjälpa sig själv och "jag sköter mitt och du sköter ditt och staten ska hålla sig borta" mentalitet råder i SC. Ja, ibland kan det hända att en utomstående (t ex socialarbetare eller polis) vet bättre!

    Erin Winslow (V)

    SvaraRadera
  2. Vi tror att alla vill och kan ta ansvar för sitt liv. Men liberalismens grund är också att vi har ett gemensamt ansvar för den som av olika anledningar behöver stöd och hjälp. Därför är det så viktigt att hjälpa så många som möjligt att få en sysselsättning som kan leda till jobb. Det är genom att många jobbar som vi klarar välfärden och kan ge den enskilde det stöd han/hon behöver.
    Gulli Håkanson

    SvaraRadera
  3. Gulli, jag tror vi är överens om de mesta MEN jag är orolig för en situation där alla dras över samma kam. Visst är det bra om dom som kan och vill arbeta får sysselsättning! Men bara tänker på nuvarande situationen med alla stackars sjukskrivna som har blivit utförsäkrad utan att kunna göra nånting åt saken. Ett psykiskt sjukdom kan vara lika förödande som ett fysisk sjukdom och sådana människor riskerar återgå till drogmissbruk om det tryckas för hård på dom.

    Erin Winslow (V)

    SvaraRadera