tisdag 10 augusti 2010

Att ställa krav är att bry sig om! Var och en hör, läser och tolkar utifrån sig själv.

Som så ofta då Jan Björklund kommer med ett förslag som rör skolan höjs röster för att FP är ett "kravparti". Nu senast om föräldraansvar, skolk och att de som vistas i skolan måste visa ansiktet. Det vore konstigt om inte de flesta tycker att föräldrar ska ta ansvar, att skolk måste förebyggas och barn ska kunna se sin lärares ansiktsuttryck. Som fd lärare och rektor vet jag hur viktigt föräldraengagemanget är och de flesta föräldrar gör idag allt för att tex vara med i skolan. Men det skulle givetvis vara lättare om det kunde ske som Björklund tänker med möjlighet till viss ersättning för förlorad arbetsinkomst. Att tydliggöra föräldraansvaret i Skollagen kan också vara en hjälp för lärare och rektor i elevvårdsarbetet. Med tidiga insatser runt elever med problem skulle många problem kunna förhindras. Utbyggd elevhälsa är därför ett steg i rätt riktning. Eller som FP i Ulricehamn driver- fler yrkeskategorier runt eleverna så att lärarna får vara lärare.
Ja så var det det där med krav. Att ställa krav är att bry sig om! Tyvärr kommer detta alltför sällan fram i debatten. Var och en hör, läser och tolkar utifrån sig själv.

Så var det det där om det är viktigt var politikerna bor i kommunen som diskuterades i en artikel i gårdagens UT. Kan en politiker som bor i tätorten också verka för landsbygdens invånare eller tvärtom?
Det är förstås bra och viktigt att det finns en representation för så många delar av kommunen som möjligt men en kommunpolitiker måste ändå ha som främsta mål att se till vad som är bäst för hela kommunen och alla invånare.
Jag ser inte att jag ändrat inställning efter att ha bott på landsbygden i Blidsberg i 43 år nu flyttat till "stan". Min huvuduppgift är att se till helheten i vår kommun, med landsbygd och tätort som kompletterar och stödjer varandra och där varje individ kan förverkliga sina drömmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar