fredag 3 maj 2013

Öppet och tolerant samhälle en självklar konkurrensfördel

Sverige ska ha både arbetskraftsinvandring och en medmänsklig flyktingpolitik.

Vi står inför en demografisk utmaning. Fler och fler blir äldre samtidigt som det blir färre människor som befinner sig i arbetsför ålder. Även om arbetslösheten idag är hög så finns det företag som saknar arbetskraft och risken är att arbetskraftsbristen förvärras inom de närmaste åren.

Vi måste därför bli bättre på att ta tillvara på den potential som finns i vårt land, men vi måste också locka hit fler som vill jobba och bo i vårt land. Det är inte bara Sverige som kommer att ha brist på arbetskraft inom en nära framtid. På den globala arbetsmarknaden konkurrerar vi om framtidens arbetskraft. Sverige är ett litet land och svenska är ett språk som talas av väldigt få. Lägg till vårt geografiska läge och man inser att vi måste konkurrera med andra faktorer.

Arbetsgivare måste våga släppa och tänka nytt och okonventionellt i rekryteringsprocesser. Kan företaget erbjuda en praktikplats för en nyanländ invandrare och på det sättet öppna en dörr till arbetsmarknaden för en människa? Finns det möjlighet att varva arbete med språkutbildning för den som inte har svenska språket med sig från början?

Under många år har de invandrare och flyktingar som kommit till Ulricehamns kommun lyckats väl med att få jobb och lära sig svenska. Tack vare duktiga tjänstemän och nytänkande företagare har många på kort tid blivit självförsörjande och kunnat bidra till vår gemensamma välfärd.

Vi i Folkpartiet är övertygade om att ett öppet och tolerant samhälle är en självklar konkurrensfördel i en globaliserad värld. Vi värnar vår välfärd genom att välkomna fler som bidrar, genom en moderniserad arbetsrätt och fokus på jobb, inte bidrag.

Under 90-talets Balkankrig kom fler flyktingar till Sverige än idag. Nu har de flesta av dem jobb. Men Sverige kan ännu bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar