torsdag 11 november 2010

Vardagsvåld/Ungdomsvåld - Du kan påverka.

I går kväll var jag på Ätradalsskolan på en föreläsning anordnad av Rädda Barnen med stöd av Välfärdsrådet. Det var Anders Bernström som föreläste i ämnet Vardagsvåld/Ungdomsvåld. Anders Bernström är en mycket aktad och eftersökt föreläsare med en bakgrund som ambulanssjukvårdare, FN-soldat, ungdomsassistent m.m. Han talade om orsakerna/anledningarna till att våld kan uppstå och vad man kan göra för att motarbeta detta. Hans ambition är att öka förståelse och tolerans för andra människor och därmed kunna undvika våld/mobbning bland våra ungdomar.
Eleverna fick under dagen lyssna till föreläsningen, bearbeta med arbetsuppgifter tillsammans med sina mentorer och sedan ta med sina uppkomna frågor tillbaka till föreläsaren. För mig som gammal pedagog låter det som ett mycket bra och genomtänkt upplägg.
På kvällen var alla föräldrar, politiker mfl inbjudna till samma föreläsning. En handfull föräldrar, en politiker förutom jag själv, ett par personal från skolan samt några från Rädda barnens styrelse fyllde tyvärr inte salen särskilt mycket. Men vi som var där fick en fantastiskt bra föreläsning. Några föräldrar vittnade också om att deras barn sagt till dem att gå då de själva tyckt att det var så bra.
Budskapet till vuxenvärlden kunde sammanfattas i att aldrig ge upp utan att alltid fortsätta att prata om människors lika värde och påverka våra unga. Men då behövs det både kunskap och engagemang från föräldrar och oss andra vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar