lördag 26 maj 2012

Släpp in de unga!


I december förra året skrev vi i Folkpartiet liberalernas fullmäktigegrupp en insändare i UT om vikten av att unga utan arbetslivserfarenhet ges större möjlighet att skaffa jobb.

Vi skrev att fler branscher borde följa IF Metalls exempel och införa särskilda ungdomsavtal för personer under 26 år. Avtalen ska tecknas mellan arbetsgivare och fack och ta hänsyn till ungas särskilda situation. Under en introduktionsperiod på t.ex. ett år får unga möjlighet till värdefull erfarenhet och handledning, mot en inledningsvis lägre lön. Hellre lite lägre lön under en kortare tid än inget jobb!

Vi fick som väntat stark kritik från oppositionen.

Men de fackliga organisationerna har insett problematiken och på ett föredömligt sätt börjat ta sitt ansvar för att öka arbetsmöjligheten för unga utan erfarenhet. Svensk Handel och Handelsanställdas förbund har i sitt avtal kommit överens om att införa yrkespraktik för ungdomar upp till och med 20 år. Yrkespraktiken ska ske under en tolvmånadersperiod och med handledare. Praktiklönen är 75 procent av ingångslönen.
– Att hitta nya lösningar för att erbjuda ungdomar jobb står högt på agendan i hela samhället. Nu bidrar vi inom handeln med en yrkespraktik som gynnar ungdomarna, utvecklar handelsyrket och stärker handeln, säger vd för Svensk Handel Dag Klackenberg.

I det stora avtal som i slutet av april tecknades mellan Kommunal och Sveriges kommuner och landsting ingår också nu särskilda ungdomslöner. Under en ettårig introduktionsanställning skall lönen kunna vara 75 % av lägstalönen samtidigt som man lär sig jobbet.

De höga svenska ingångslönerna för ungdomar är en viktig orsak till att Sverige har högre ungdomsarbetslöshet än andra länder. En arbetsgivare som väljer mellan att anställa en erfaren 35-åring och en 19-åring utan erfarenhet kommer att rata 19-åringen om löneskillnaden är för liten. Det är bättre att en 19-åring har ett jobb, även om lönen är låg, än att 19-åringen går arbetslös med socialbidrag.

Andra orsaker är en alltför stel arbetsrätt. En mer flexibel arbetsmarknad måste skapas där det är lätt att anställa och lätt att byta jobb. Folkpartiet vill också införa en allmän arbetslöshetskassa med höjt ersättningstak.

Grunden för arbete i framtiden är en skola som ger goda kunskaper. Alliansregeringen har under folkpartiets ledning genomfört många reformer på skolans område för att stärka ungas anställningsbarhet. Men mer måste göras för att våra unga ska få en positiv start på arbetslivet. Gymnasieskolan ska leda till vidare studier och arbete. För den som är mer praktiskt lagd ska det finnas fler vägar till arbete genom fler yrkesutbildningar och kortare yrkeskurser.

Vi i Folkpartiet är glada att våra förslag att minska ungdomsarbetslösheten har börjat att genomföras. Detta kommer också gynna ungdomarna i Ulricehamns kommun. Folkpartiets förslag ger en bättre start på arbetslivet för Sveriges unga. Det är dom värda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar