lördag 17 mars 2012

Det finns fler Johan som är chefer i börsnoterade bolag än kvinnor

Det är viktigt att som kommunpolitiker få möjlighet att delta i större sammanhang. Att få möta politiker från andra delar av landet, diskutera glädjeämnen och problem, tillsammans lyfta visioner om ett socialliberalt samhälle och känna styrkan i att Folkpartiet är ett idéparti som står för liberala värderingar. Folkpartiets riksmöte förra helgen var ett sådant sammanhang.

Jan Björklunds inledningstal innehöll några viktiga steg att stärka Sveriges konkurrenskraft. Ett steg är ökad jämställdhet. Här följer ett citat från hans tal:

" Johan – 15 stycken

Per – 14 stycken

Anders – 13 stycken

Peter – 11 stycken

Lars - 9 stycken

Det vanligaste namnet på en vd i ett noterat bolag på Stockholmsbörsen är Johan. Antalet Per är 14. Antalet kvinnor är 11. Det finns alltså fler Johan som chefer än kvinnor.

Under alliansregeringen så har antalet kvinnliga generaldirektörer och statliga styrelseledamöter ökat kraftigt. Och vet ni vad? Det har skett utan kvotering. När tjänsterna har annonserats ut och sökanden har värderats efter förtjänst och skicklighet har antalet kvinnliga chefer ökat. Förut när personer bara utsågs, inte sällan de som stod den socialdemokratiska partiledningen nära, så blev det mest män.

Vårt krav på näringslivet är nu; skärp er! Begåvning är ungefär lika fördelat på båda könen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar